CAMERON HOUSE

Home » Portfolio » CAMERON HOUSE
CAMERON HOUSE 2018-05-27T11:44:31+00:00

Project Description

Loading...

Cameron House (KS2619)


Materials: Walnut, beech painted white


Location: Ascot, Berkshire

view more images

This elegant bespoke staircase in Cameron House is a fine example of the creativity of the Kevala Stairs team. It enhances the glamorous interior of this imposing new development in Ascot.

The original walnut staircase, a standard L-shape, with square newel posts and spindles, did not reflect the airiness of the spacious entrance hall.

Given a free hand by the client, the design team created a flowing staircase, complementing solid walnut with elements of white, to create a light and graceful structure which enhances rather than dominates the space.

The staircase’s entry grand double bull nose is elegantly flared, and spans an impressive 1.9 meters. A true helical arch with a multi-radius inner curve was incorporated to give the staircase a gracious fluidity. The solid walnut winding treads were combined with white risers, and white baserail and strings. Structural integrity and support are provided by 50 mm mortised strings.

Kevala’s designers are concerned to ensure that every element, down to the last detail, provides a harmonious whole. Here this is visible in the horizontal scroll in walnut looping around the entry newel post, and the petite domed walnut caps on the white newel posts which provide a perfect finish.

Approximately eight meters of matching curved galleries were installed. Full templates were supplied to the developer to enable the formation of precise curved structural openings on the first floor. This ensured that when the curved gallery was delivered, it could be installed and fitted with absolute accuracy.

A secondary staircase leading from first floor to the attic area was also fitted, and design elements used for the main helical staircase were repeated, creating integral unity.